Home / Haberler / TESİAD Genel Başkanı’ndan önemli tespitler

TESİAD Genel Başkanı’ndan önemli tespitler

Tüm Etkin Sanayici, İşadamları ve İş Kadınları Federasyonu (TESİAD) Genel Başkanı İlyas BOZKURT, Olay TV’de yayınlanan eko dinamik programına konuk oldu. Feridun EYÜPOĞLU’nun moderatörlüğünü yaptığı programda TESİAD Genel Başkanı BOZKURT, küresel ekonomik krizle ve bunun Türkiye’ye etkileri ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
“VERGİ SİSTEMİ DÜZENLENMELİ”
TESİAD Genel Başkanı BOZKURT, Türkiye’nin çok ciddi bir büyüme içinde olduğunu ancak kazanılan paranın orta ve alt gelir grubuna dağılımı konusunda çok ciddi sıkıntı olduğunu vurguladı. BOZKURT “modern devlet vergi toplayarak sosyal güvenlik transferi yaparak hizmet dağıtır. Çok kazanandan çok az kazanandan az alır. Ancak Türkiye’de vergi gelirleri toplumun her kesiminin yükümlü olduğu KDV ve ÖTV’den oluşuyor. İşte bu yüzden vergi reformunun bir an önce gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi.
KEYNESYEN UYARISI!
BOZKURT, Türkiye’de ‘keynesyen’ politikaların tercih edildiğini belirterek ‘devlet TOKİ gibi aracılarla özel sektörü teşvik ediyor, büyümeyi sağlıyor. Ancak bu sadece belirli bir kesimi etkiler ve ticareti siyasetin hegemonyasında tutar” dedi.
BOZKURT, ‘keynesyen’ politikalarla devletin piyasalara doğrudan müdahale etmesinin yanı sıra iş adamları için maliyet konusununda çok ciddi bir problemi olduğunu söyledi. “Yurtdışında yüzde 25 sigorta alınırken biz yüzde 40 veriyoruz, enerji giderlerimiz neredeyse üç katı” diyen BOZKURT “bu yüksek girdiler işadamlarının ayağında pranga olarak duruyor. Bu giderlerin azaltılmaması halinde işadamı yatırım yapamaz hale geliyor” dedi.
KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞLARI
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye not artışı yapmamasının adil olmadığını belirten BOZKURT bunun haklı nedenleri de olduğunu söyledi. TESİAD Genel Başkanı, “kredi derecelendirme kuruluşları bir ülkenin iki değerine bakar. Birincisi cari açığı ikincisi ise devletin borcunun gsmh’na oranıdır. Her ne kadar puanlama adil olmasa da bu unsurlar Türkiye’nin bir sorunu olmaya devam etmektedir” dedi.
2013’TEN BEKLENTİLER
Krizin piyasalara etkisi ile çarpıcı değerlendirmelerde bulunan TESİAD Genel Başkanı, ‘Türkiye’nin finansman konusunda bir sorun yaşamadığını ancak reel ekonominin ağır darbe yediğini’ vurguladı.
Para politikaları itibariyle Türkiye’nin başarılı olduğunu belirten BOZKURT “Avrupa ve ABD krizde olduğu için ihracatçımız darbe yedi malını satamadı oradaki kriz aşıldığında Türk iş adamı da rahat nefes alacaktır dedi.
Merkez Bankası’nın piyasayı elinde tutma çabası içinde olduğuna dikkat çeken BOZKURT “dövizde ne yükselme ne de azalma yönünde sert bir hareket beklemiyoruz” dedi.
2014 yerel seçimleri nedeniyle hükümetin atağa geçeceğini ve 2013 yılında büyümenin hızlanacağını belirten BOZKURT, yıl sonu büyümenin yüzde 5’e kadar ulaşabileceğini öngördü.
BOZKURT 2012 yılında piyasanın çok gergin olduğunu belirterek “ekonomik veriler ne kadar güzel olursa olsun 2013 yılına da işadamları gergin girdi. Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş. 2012’nin psikolojik etkisi nedeniyle 2013’te de işadamları temkinli davranıyor” dedi.
AVRUPA’NIN SORUNU SOSYAL GÜVENLİK HARCAMALARI
Avrupa’daki ekonomik krize neden olarak bozkurt ilk olarak devletlerin sosyal güvenlik harcamalarına dikkati çekti. BOZKURT Avrupa devletlerinin bu darboğazdan çıkmak için devlet harcamalarında kesintiye gitmesi gerektiğini bunu başarabilmesi halinde krizden kurtulabileceğini ifade etti.
Bozkurt, AB’nin göçmen politikalarını uygulamayarak, kendi vatandaşlarına da istediği nüfus politikasını yaptıramadı ve eski sömürgelerini kaybettikleri için içinden çıkılamayacak bir sorunla boğuştuklarını söyledi.
TESİAD Genel Başkanı Euro Birliği’nin ülkelere ayak bağı olduğunu ancak her hangi bir ülkenin de Euro’dan çıkmasının Avrupa Birliği’nin dağılması anlamına geldiğini söyledi.
BOZKURT, AB’deki krizin aşılması için yapısal reform yasalarının çıkartılması, göç alınarak nüfusun gençleştirilmesi ve finansman bulunması gerektiğini söyledi. BOZKURT “Avrupa Birliği bu yasaları çıkartması gerektiğini biliyor ancak bunu vatandaşına kabullendirmekte zorlanıyor, finansman bulmaları kolay ancak bu yapılacak en son adım” dedi.
“ABD’DE EKONOMİK KRİZ SİYASİ KRİZ DOĞURDU”
BOZKURT, ABD’deki krizle ilgili olarak borç tavanı konusuna değindi. Senatoya verilen bir yetkiden dolayı borç tavanı krizinin yaşandığını belirten BOZKURT “Amerika’nın borcu gayri safi milli hasılasını geçmiştir. Borç tavanının yükseltilmesi yetkisi senatoya verildiği için bu krizi aşmak için senato üyelerinin eline bakılmıştır ve ekonomik kriz aynı zamanda siyasi krizi doğurdu” dedi.
90’lı yılların sonuna doğru dünyada çok merkezli bir ekonomi sisteminin oluştuğunu belirten BOZKURT “hem Türkiye hem de Dünya bunun kaymağını yedi. Risk dağılarak krizin etkisi daha az hissedildi. Türkiye dış ticaretini Ortadoğu’ya, Afrika’ya hatta Uzak Doğu’ya kadar genişleterek olumsuz etkisini çok az yaşamış oldu.