Home / Haberler / TESİAD Bursa il yönetimi kahvaltıda bir araya geldi

TESİAD Bursa il yönetimi kahvaltıda bir araya geldi

Tüm Etkin Sanayici, İşadamları ve İş Kadınları Dernekleri Federasyonu (TESİAD) Genel Başkanı İlyas Bozkurt, “Avrupa’nın 4 kat pahalı petrol ve elektriğini kullanmamız; dolaylı olarak da artan ulaşım ve nakliye; maliyetlerimizi çok yükseltiyor. Mesela Benim iş adamımın fabrikası ayda 20 bin TL elektrik parası öderken, Avrupalı ortalama 5 bin TL ödüyor. Bu durum petrol, doğal gaz, diğer enerji kaynakları, dolaylı olarak da ulaşım ve nakliye için de geçerli olmaktadır. Bu durum bizim birim fiyatlarımıza ve maliyetlerimize yansıyor ve başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada rekabet gücümüzü kırıyor” dedi.

TESİAD Başkanı İlyas Bozkurt ile TESİAD yönetimi ve üye işadamları, AKP İl Başkanı Sedat Yalçın ve İl yönetim kurulu üyeleri ile TÜRSAB BYK Başkanı Mehmet Akkuş ve Bursalı turizmcilerle kahvaltıda buluştu. Merinos Parkı Hayat Lokantası’nda gerçekleşen kahvaltıda, genel ekonomik konulardan, günden güne artan cari açık problemine, işadamlarının üzerindeki sıkıntılardan, artan enerji ve girdi maliyetlerine kadar birçok konuda görüşler paylaşıldı.

Toplantının açılışında konuşan TESİAD Genel Başkanı İlyas Bozkurt, son günlerde iş dünyasında bir hareketlenme başlamasına karşın, bazı sıkıntıların hala devam ettiğini belirterek, “Türkiye ihracatında ikinci sırada olan kentimizde döviz kurlarının durumu bizler için son derece önemli. Özellikle Merkez Bankası’nın paraya müdahale de geç kaldığını görüyoruz. Son günlerde yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, ihracat yapan işadamlarının en büyük sıkıntısı hala düşük döviz kurudur” dedi.

MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞI SEÇİMİ ÖNEMLİ

Yakında gerçekleşecek Merkez Bankası Başkanlığı seçimine ilişkin değerlendirmede de bulunan Bozkurt, Merkez Bankası’nın başına piyasayı iyi bilen, para politikalarını iyi takip edebilen ve olaylara hızlı müdahale edecek bilgili, deneyimli ve tecrübeli birinin atanması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde bu durumdan sadece sanayici ve işadamlarının değil, hükümetin de etkileneceğinin unutulmaması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, sonraki dönemde Merkez Bankası politikalarının daha hızlı, kararlı ve istikrarlı olacağını ümit ettiklerini dile getirdi.

Konuşmasında “Ne zaman ekonomi hareketlense, hızlansa, doğal olarak ihracatımız artıyor. Ancak İhracatla birlikte, ithalatımız ve cari açığımız da artıyor” ifadelerini kullanan İlyas Bozkurt, başta İrlanda, İspanya, Yunanistan, İtalya olmak üzere Avrupa’nın tamamında bir cari açık sorununun yaşandığını ve ciddi sıkıntılarla karşılaşmamak için gerekli ekonomik tedbirlerin alınmasının şart olduğunu ifade etti.

DSC_0221

AVRUPA’DAN 4 KAT PAHALI ELEKTRİK KULLANIYORUZ

Başta akaryakıt, doğalgaz ve elektrikteki artan vergi oranları olmak üzere yüksek SGK giderlerinin, iş adamlarının üzerindeki en büyük yükler olduğunu kaydeden Bozkurt şunları söyledi:

“Avrupa’nın 4 kat pahalı petrol ve elektriğini kullanmamız; dolaylı olarak da artan ulaşım ve nakliye; maliyetlerimizi çok yükseltiyor. Mesela Benim iş adamımın fabrikası ayda 20 bin TL elektrik parası öderken, Avrupalı ortalama 5 bin TL ödüyor. Bu durum petrol, doğal gaz, diğer enerji kaynakları, dolaylı olarak da ulaşım ve nakliye için de geçerli olmaktadır. Bu durumda bizim birim fiyatlarımıza ve maliyetlerimize yansıyor ve başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada rekabet gücümüzü kırıyor. Diğer yandan da yüksek SGK giderleri de bizleri oldukça zorluyor. Eğer işadamlarının ayağındaki prangalar sökülürse, girdi maliyetleri aşağı çekilebilirse bizim sanayicilerimiz bütün dünyayla bilek güreştirebilecek kapasitede ve girişimci ruhundadır.”

KÜÇÜCÜK DEREDEN BİLE ELEKTRİK ÜRETMEK ADINA ÇALIŞIYORUZ

AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın da, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olmasına rağmen, özellikle su kaynaklı enerji üretme potansiyelini artırmak adına ciddi çalışmaların yapıldığını söyledi. Enerji konusunda dışa bağımlılığın azaltılmasının hem kamu finansmanı hem de sanayide rekabet gücünün artırılması açısından son derece önemli olduğunu belirten Yalçın, “Türkiye’de şu anda küçücük derelerde bile elektrik üretimi ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Ayrıca eski dönemlerde pahalı şekilde yapılan enerji sözleşmelerinde de fiyat indirimleri sağlanıyor. Enerji sorunları ile ilgili ihtiyaçları asgariye indirmek adına çok yönlü çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

Türkiye genç nüfusunun ihtiyaç duyduğu yatırım potansiyelinin mutlaka dış kaynaklı yatırımlarla çözülebileceğini de ekleyen Yalçın, yatırım yapılabilir ülke olabilmek için, enerji ve işçilik maliyetleri ile demokratik ortam ve işleyen bir hukuk sisteminin yabancı sermaye için en önemli kriterler arasında olduğunu vurguladı. Yalçın, Türkiye’nin verimliliğini ve katma değerli üretim yapısını daha da geliştirdiği sürece cari açık problemini de halledeceğini, ithalatı azalacağını sözlerine ekledi.

60 ÜLKEYLE VİZE KALDIRILDI

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş ise, işadamları açısından son dönemde yapılan en önemli uygulamanın 60 ülkeyle vizenin kaldırılması olduğunu söyledi. Turizm sektörünün Türkiye’de artık lokomotif sektör konumuna geldiğini de belirten Akkuş, turizmin 35 sektörü finanse eden bacasız bir sanayi konumunda olduğunu dile getirdi.