Tüm Etkin Sanayici ve İş adamları Federasyonu(TESİAD) Genel Başkanı İlyas Bozkurt, Bursa Tv’de Nesli Yaşam programına konuk oldu. Programda gündeme dair soruları yanıtlayan Başkan Bozkurt; başkanlık sisteminden ekonomik değerlere, eğitim sisteminden kentsel dönüşüme kadar gündeme dair birçok konuyu değerlendirdi.
TESİAD Genel Başkanı İlyas Bozkurt, “Kırk katır mı, kırk satır mı?” deyimi ile hem başkanlık sisteminin hem de parlamenter sistemin Türkiye’ye uygun olmadığını ifade etti.
“İKTİDARIN KULLANDIĞI SİHİRLİ KELİME: İSTİKRAR”
İlk olarak gündemin en önemli başlığını oluşturan başkanlık sistemiyle ilgili soruları yanıtlayan TESİAD Genel Başkanı Bozkurt, parlamenter sistemin açıklarından söz etti. Parlamenter sistemin koalisyonları doğurduğunu ifade eden Bozkurt, “Halkımız koalisyon hükümetlerini istemiyor, halk bu kararını Türkiye’nin geçmiş dönemlerinde örnekleri var olan siyasi ve ekonomik buhranlardan sonra almıştır” ifadelerini kullandı. Bugünkü iktidarın da kullandığı sihirli kelimenin istikrar olduğunu ifade eden Bozkurt, “Türkiye ekonomi tarihi boyunca tek başına iktidar olan dönemlerde büyüme hızı yüzde 7’nin altına düşmemiştir. Ancak koalisyon hükümetlerinde halkın yatırımdan ve harcama yapmaktan çekinmesiyle ekonomi sıkıntıya girmiş ve büyüme hızı oldukça düşmüştür” dedi. Koalisyon hükümetlerinin ülkeyi siyasi ve ekonomik olarak getirdiği kaostan çıkışın, siyasi istikrardan geçtiğini aktaran Bozkurt, “Siyasi istikrar, ekonomik istikrarı doğurur; ancak buradaki ekonomik istikrar hükümetten kaynaklanmamaktadır. Bu durum halkımız çalışkan, üretken ve bilinçli olmasından kaynaklanmaktadır” dedi.
“YA DİKTATÖR BİR REJİM YA DA PARÇALANMIŞ BİR TÜRKİYE”
Parlamenter sistemden sonra, başkanlık sistemi hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulunan Bozkurt, “Parlamenter sistem Türkiye’ye dar gelmektedir ancak başkanlık sisteminin iki büyük sıkıntısı vardır. Bunlardan birincisi, eyalet sistemli başkanlık sistemidir. Bu sitemde devletin devredilemez görevlerinden olan yargı, eğitim, polis gücü, askeri güç, mali yapı eyaletlere devredileceğinden devleti ayrıştırmaya götürecektir, sonunda ülke parça parça olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. İkincisi ise, eyalet sistemi olmadan başkanlık sistemidir ki bu sitemde devlet başkanı ülkenin tek hâkimidir. Kısacası diktatördür. Dünyada bu sistemi Suriye, Küba gibi ülkeler uygulamaktadır” şeklinde konuştu.
“ASIL ADALET DARALTILMIŞ BÖLGE’YLE GELECEK”
Başkanlık sistemi ve parlamenter sistemin ikisinin de avantajından çok dezavantajının olduğunu ifade eden Bozkurt, “Çözümün adresi yarı başkanlık yani yarı parlamenter sitemdedir. Bu sistemde ne eyalet sistemi gereklidir ne de ülkeyi yönetecek olan kişi kendisini diktatöryal bir güç halinde bulacaktır” dedi. Yarı başkanlık sistemiyle birlikte seçim sisteminde de köklü değişikliklere gidilmesi gerektiğini ifade eden Bozkurt, “Yarı başkanlık sitemi ile birlikte temsilde asıl adaleti sağlayacak olan daraltılmış bölge sistemi gelecektir. Örneğin, Osmangazi iki bölge ve Nilüfer’i tek bölge olarak ayıralım. Buralarda her 135 bin kişiye bir milletvekili düşecektir. Seçim yapılırken insanlar partiye değil, halkın içinden gelen, saygı duyduğu ve gerektiğinde hesap sorabileceği kimseleri milletvekili olarak seçmiş olacaktır. Yarı başkanlık sistemi ile ekonomik istikrarın da korunmuş olacağının altını çizen Bozkurt, “Yarı başkanlık sistemi daraltılmış bölge sistemi ile birlikte koalisyonlara son vermektedir. Böylece ekonomik istikrarın ilk ayağı sağlam atılmış olur” şeklinde konuştu.
“DEVLETİ DENETLEYECEK BİR SİSTEM”
TESİAD Genel Başkanı İlyas Bozkurt programın sonunda, aynı zamanda başkanlığını yağmış olduğu Türkiye Ekonomik ve Stratejik Araştırma Merkezi(TESAM) çerçevesinde ülkenin çözülemeyen sorunları için profesörlerin, araştırma üyelerinin, bilim adamlarının, toplum bilimcilerin yardımıyla geniş kapsamlı raporlar hazırladıklarını ifade etti. Bir raporu daha ekim ayında açıklayacaklarını ifade eden Bozkurt, “Devleti denetleyen bir sistem için çalışıyoruz. Bu rapor sayesinde Türkiye’nin birçok sorununun kaynağını kurutacak bir çalışma ile geliyoruz” dedi.