Tüm Etkin Sanayici, İşadamları ve İşkadınları Federasyonu, İstanbul şubesinde düzenlenen; iş dünyasından temsilcileri, akademisyenleri ve bürokratları ağırladıkları organizasyonunda; Türkiye ekonomisi ile ilgili soruları yanıtladı ve TESİAD’ın faaliyetlerini değerlendirildi.
EKONOMİNİN OMURGASI KOBİLER
TESİAD Genel Başkanı İlyas Bozkurt, ilk olarak KOBİ’lerin önemine değindi. Türkiye ekonomisinin yükünün %99’unu üstlenen kobilerin ekonomiden aldıkları payın %35-40 arasında olduğunu Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu oranın %55-65 seviyelerinde olduğunu vurgulayan Bozkurt, ekonomiyi düzeltmek için KOBİ’lerin güçlendirilmesi ve verimliliklerinin artırılması gerektiğini belirtti. “Sorun iş dünyamızda değil sistemde” diyen Bozkurt, KOBİ’lerin üzerinde ciddi bir vergi yükü olduğunu söyledi.
Ülkemizde faaliyet gösteren büyük majör firmaların ise bir cebinden ödedikleri vergileri; faaliyet dışı gelirlerle, faiz gelirleri ile hazineden diğer cebine geri aldıklarını bu durumda da bunların netice itibariyle ödemedikleri vergileri de kobilerin üstlendiğini aktaran BOZKURT, bu durumun bir dengeye ulaştırılması gerektiğini ifade etti.
Ödenen yüksek vergi oranlarından hizmet sektörünün çok ciddi etkilendiğine değinen Bozkurt, “Ödediği KDV’yi girdilerinde karşılayamadığında çok ciddi vergiler biniyor. Bu durumda 3 yol var: Ya devlete baş kaldırarak ‘ödemiyorum’ diyecek -ki o bizim kültürümüzde yok-; ya ödeyecek batacak; Ya da muhasebecilere dönecek ‘ayarla evladım’ diyecek.
Biz iş adamları olarak dünyaya para kazanmaya gelmediğimizin farkındayız. Kazandığımız parada fakir fukaranın hakkı olduğunu biliyoruz; kazandığımız parada devletimizin hakkı olduğunu biliyoruz. Devletimize ödememiz gereken verginin hak olduğunun bilincindeyiz ama devletimizin de bunu ödenen toplam vergiler baz alındığında % 25’in üzerine çıkarmamaya çalışması gerektiğini ifade ediyoruz.
%25’in üzerinde talep edilen her bir vergi üretimi ve reel sektörü baltalar. Bu oranın bu bandın üzerine çıkarılması devletin kendi ayağına kurşun sıkması gibidir.” diye konuştu.

BOZKURT’TAN “ALTIN ÜÇGEN” FORMULÜ
Kobilerin güçlendirilerek, İnşaata dayalı ekonomiden üretime dayalı ekonomiye geçilmesi gerektiğini ifade eden TESİAD Genel Başkanı, “Gerçek ekonomik büyüme inşaatların artması, binaların yükselmesi değildir. Gerçek büyüme işadamlarımızın AR-GE yapmasında, makine almasında, teknoloji geliştirmesinde, üretmesindedir” dedi.
“15 Temmuz’da değil Türkiye, Dünya tarihine not düşülecek bir ihanete maruz kaldık. Bu durumun atlatılması ve gerekli önlemlerin alınması adına OHAL dönemleri gerekli ancak bu durumun uzatılması başka problemleri peşinden getirebilir” diyen Bozkurt, ” Ekonomik sorunların çözümü sadece ekonomiye endeksli değildir. Siz İnanç, fikir ve teşebbüs özgürlüğünü bir arada sağlayan “altın üçgeni” oluşturursanız size dışarıdan sermaye gelir, yatırım gelir. Bu üçgeni kaybederseniz bunların hepsi kaçmaya başlar” diyerek çıkış formülünü de açıkladı.
KADINLARIN İŞ DÜNYASINDAKİ ÖNEMİ
Ara eleman ihtiyacı için meslek liselerinin kalitelerinin artırılması gerektiğini ifade eden Bozkurt, kadının iş dünyasındaki yeri ve toplumdaki önemine de değindi. TESİAD Genel Başkanı, “Biz ismimize 2003 yılında iş kadınları ibaresini koyduk. Kadının etkin olmadığı toplumda ahengin olması medeniyetin gelişmesi mümkün değildir. Bu noktada toplumda kadınlarımızın etkin olması için kız çocuklarımızın eğitimine çok ciddi önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu da, “İşkadınlarının da federasyon isimlerine kuruluşundan itibaren koymuş olmalarından dolayı tebrik ediyorum. KOBİ’ler önemli; çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.
“400 MİLYON ÇİNLİ GÖÇ EDERSE NE OLACAK?”
Prof. Dr. Hasan Köni ise TESİAD’ın destekleri ile Türkiye Ekonomik, Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi TESAM bünyesindeki faaliyetlerden bahsetti. TESAM’da güncel olarak göç ve iklim değişikliği üzerine çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Köni, “Bu konular belki bizim için problem olmayabilir ama gelecek nesillerimiz için bu çok önemli. 2040-50’lerde iklim değişikliği nedeniyle Çin’den 400 milyon insan, toplam nüfusu 50-60 milyon eden Türki Cumhuriyetlerin olduğu bölgeye göç ettiği zaman ne olacak? Diğer taraftan savaşlar ve savaşların halkların üzerine yüklediği ekonomik yükler de gelecek nesillerimizi etkileyecek. Bunun gibi birden çok parametremizin olduğu problemleri çözmede TESAM gibi kurumların önemi büyük” dedi.