Home / Haberler / TESİAD’DAN EĞİTİMDE 4+4+4 SİSTEMİ DEĞERLENDİRMESİ

TESİAD’DAN EĞİTİMDE 4+4+4 SİSTEMİ DEĞERLENDİRMESİ

Tüm Etkin Sanayici ve İşadamları Federasyonu (TESİAD) Genel Başkanı İlyas Bozkurt, eğitimde 4+4+4 sistemine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TESİAD Başkanı İlyas Bozkurt ilk olarak muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin uyarılarıyla hükümetin ilk düzenlemede değişikliğe gittiğini ve bu sayede büyük bir hatadan dönüldüğünü söyledi. Bozkurt: “Yasanın ilk hali tam bir felaketti. Biz de dahil olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının uyarıları ve muhalefetin tutumu nedeniyle yasada önemli değişikliklere gidildi. Eğer yasa ilk haliyle geçseydi 10 yaşındaki çocuğa meslek seçimi yaptırılacak, dört yıllık ilköğretimin ardından açık öğretime geçiş imkanı ile başta kız çocukları olmak üzere kırsal kesimdeki çocuklar okuldan koparılacaktı. İşte bunun gibi bazı maddelerin değiştirilmesi ile sivil toplum kuruluşlarının ve muhalefetin önemi bir kez daha anlaşılmıştır” dedi.

Çocukların eğitime 5 yaşını doldurduktan sonra başlayacak olmasının sevindirici bir haber olduğunu söyleyen Bozkurt “eğitim yaşı 6’ya çekilerek bir nevi okul öncesi eğitim zorunlu hale geldi, yani her çocuğun gelişiminde önemli bir yer tutan okul öncesi eğitim tüm çocuklarımız için güvence altına alınmış oldu. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki o da 6 yaşında okula başlayacak çocuğun alacağı eğitimin anaokulu eğitimi mi yoksa 1. Sınıf eğitimi mi sorusunun cevabında saklıdır. Çünkü 6 yaşında okula başlattığınız çocuğa anaokulu eğitimi vermeniz gerekir, sınıfların, öğretmenlerin ona göre düzenlenmesi gerekir” dedi.

Bozkurt kademeli sistemle ilköğretim, ortaöğretim ve lise çağındaki öğrencilerin ayrı binalarda eğitim görecek olmasını da olumlu karşıladı. Pedagoji uzmanlarının yaş gruplarına göre farklı gelişim çağında olan öğrencilerin aynı binada eğitim görmesinin sağlıklı olmadığı konusunda uyarılarda bulunduklarını ifade eden Bozkurt “eğitimin ayrı binalarda olması sayesinde artık böyle bir sorunla karşı karşıya kalmayacağız” dedi.

Okul yapımı ve okullara arsa tahsisi gibi konularda İl Özel İdarelerine yetki ve sorumluluk verilmesinin önemine dikkat çeken Bozkurt “derslik ihtiyaçlarının karşılanmasındaki süreç daha da hızlı işleyecek ve öğrenciler diplomasinin ağır işlemesinin kurbanı olmayacak” dedi. Bozkurt “Takdir edersiniz ki 60 kişilik sınıflarda görülen 45 dakikalık bir derste öğrenci başına bir dakika bile konuşma hakkının düşmediği bir ortamda geleceğe ümitle bakmak elbette mümkün değildir” şeklinde konuştu.

İlyas Bozkurt, Milliyetçi Hareket Partisi’nin önerisi üzerine Kur’an–ı Kerim ve Peygamberimiz’in hayatının seçmeli ders olarak okutulacak olmasının da güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Bozkurt “siz bir çocuğa sadece Din Kültürü dersiyle dinini öğretemezsiniz, peygamberini tanıtamazsınız; bu adımla çocuklarımız okul çatısı altında Kur’an okumayı öğrenecek Peygamberimizi daha yakından tanıyacak. Bu düzenleme özellikle çocuklarının dini eğitim almasını isteyen aileler açısından son derece sevindirici bir gelişmedir” dedi.

“4+4+4 DAHA GÜZEL OLABİLİRDİ”

Yeni sistemin artılarından bahseden Bozkurt “maalesef bazı hatalarımızdan ders çıkarmıyoruz” diyerek eleştirilerini de dile getirdi.

Yükseköğrenime yerleşmek için merkezi sistem sınavı puanına eklenecek ortaöğretim başarı puanına değinen Bozkurt “çocuklarımızın geleceği yine öğretmenlerin insiyatifinde olacak ve not öğretmenin elinde öğrenciye karşı sürekli tehdit unsuru olacak. Öğrencinin özgüvenine zarar verecek olan, suiistimallere de son derece açık olan bu konuda en az öğrenciler kadar veliler de sıkıntıya girmiştir, maalesef bu sıkıntı daha da artarak devam edecektir” dedi. Bozkurt özel okulların da başarı oranını artırmak adına öğrencilerine fazladan not vermeye yönelebileceğini de sözlerine ekleyerek “bu düzenleme fırsat eşitliğine aykırıdır, eğer siz ortaöğretim başarı puanı olsun diyorsanız bunu yine merkezi sınavlar ile belirlemelisiniz” dedi.

“EKONOMİK MALİYETLER GÖZ ARDI EDİLİYOR”

4+4+4 sisteminin ekonomik boyutunun gözden kaçtığını ifade eden TESİAD Genel Başkanı “kavgayla gürültüyle uğraşırken asıl mesele kimsenin dikkatini çekmedi” dedi. Bozkurt toplamda 20 milyar TL’yi bulacak olan tablet bilgisayar ve süt dağıtımını eleştirdi. Bozkurt “siz bu sistemi getirerek zaten var olan okul ihtiyacı daha da artmışken, öğrenciler 50-60 kişilik sınıflarda eğitim görürken, yüzbinlerce öğretmen adayına bütçe olmadığı için atama yapamıyoruz denilirken çocuklara tablet bilgisayar dağıtmak ve süt vermek israftır, korkunç bir hatadır. Zaten yardıma muhtaç aileleri tespit edip gerekli yardımları yapıyorsunuz” dedi. Ülkedeki diğer önemli konulara kaynak aktarılmazken böyle bir konuda kesenin ağzının açılmasının düşündürücü olduğunu ifade eden Bozkurt “elbette ülkemizin gelir düzeyi yükselirse öğrenciye de öğretmene de tablet bilgisayar verilir; süt de dağıtılır, yemek de dağıtılır; ama şu an için bu maalesef gereksiz bir harcamadır!” dedi.

TESİAD Genel Başkanı İlyas Bozkurt 4+4+4 sisteminin eğitime katkısının büyük olacağını ve bunun da sivil toplum kuruluşlarının ve muhalefetin yaptığı baskılarla son anda düzenlendiğini bir kez daha hatırlattı. Bozkurt “yeni sistem tüm çocuklarımıza ve tüm velilerimize hayırlı uğurlu olsun” diyerek sözlerini noktaladı.