Home / Haberler / TESİAD ÜYELERİNE “MARKALAŞMA VE PATENT” SEMİNERİ…

TESİAD ÜYELERİNE “MARKALAŞMA VE PATENT” SEMİNERİ…

Pazardaki rekabet firmaları farklılaşma ve yenilikçiliğe iterken, bu yolda markalaşmanın önemi de artıyor. Rekabetin en üst düzeyde yaşandığı günümüzde marka yaratan firmalar yarışa bir adım önde başlıyor.

Firmaların gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarlarda rekabet koşullarında ayakta kalabilmeleri açısından büyük önem taşıyan ‘Markalaşma ve Patent’ konusu Türkiye Etkin Sanayici ve İş Adamları ve İş Kadınları Federasyonu (TESİAD) tarafından ele alındı. Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Hedef Patent Genel Müdürü Semra Baykan’ın konuşmacı olarak katıldığı seminere, TESİAD Genel Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ve çok sayıda dernek üyesi katıldı.

Toplantının açılışını yapan TESİAD Genel Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, markalaşıp patent almayan firmaların küresel rekabette kendilerine yer bulma şanslarının artık çok zor olduğunu belirterek, bugün fikri ve sinai hakların firmalar için en önemli sermaye haline geldiğini söyledi.

a4

İş Hukuku ile başladıkları, Markalaşma ve Patent ile sürdürdükleri seminerlerin KOSGEB Destekleri, Kıymetli Evraklar Hukuku ve İş Sağlığı Hukuku başlıklarında devam edeceğini belirten Yılmaz, seminerin verimli geçmesini diledi.

Globalleşen dünyada marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescillerinin rekabette öne çıktığını belirten Hedef Patent Genel Müdürü Semra Baykan, firmaların bu alanlara daha fazla önem vermeleri gerektiğini söyledi. Bu alanda doğru bilinen ama çok sık yapılan yanlışlar olduğunu kaydeden Baykan, “Ticaret ünvanı marka tescili yerine geçmez. Alınan her tescil tüm dünyada geçerli değildir, bunun için ülke bazında başvuruların yapılması gerekiyor. Ayrıca marka tescilleri her sektör için değil, faaliyette bulunduğunuz ve başvuru yaptığınız sektör için geçerlidir” dedi.

a5

Reklam tanıtım ve her türlü yatırımın markaya yapılması gerektiğini, tescilin ise bir yatırım aracı olduğunu vurgulayan Baykan, “Tescil satılabilir, kiralanabilir, şirketin ekonomik kriz anında haciz olarak gösterilebilir” diye konuştu.

Marka ve patent tescillerinin alınmaması durumunda firmaların, devlet desteklerinden yararlanamama ve ihracat sıkıntısıyla karşılaşılabileceğini belirten Baykan, başka tescilin taklit edilmesi durumunda maddi manevi tazminat ve ticaretten men edilmeye kadar büyük sonuçları olduğunu sözlerine ekledi.