Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TSK’nın artık darbe ve cuntacılık yapmayı aklına bile getirmeyeceğini söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tüm Etkin Sanayici İşadamları ve İşkadınları Dernekleri (TESİAD) Federasyonu’nun 8.Geleneksel Yemeği’ne katıldı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki yemekli toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Bursa Milletvekilleri Hayrettin Çakmak, Canan Candemir Kılıç, Sedat Kızılcıklı, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, çeşitli partilerin 24. dönem milletvekili adayları, sivil toplum kuruluşu ve iş dünyası temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşan Devlet Bakanı Arınç, “İnanıyoruz ki, Türk halkının gözbebeği olan TSK geçmişteki darbelerle anılmak yerine bundan sonra anayasadaki kendisine görev olarak verilen Türkiye yurdunu, bağımsızlığını dış düşmanlara karşı güvenle korumak, askerin eğitimini sağlamak, güçlü bir ordu meydana getirmek görevini her zaman yaptığı gibi başarıyla yapacak. Ama sivil hükümetlere karşı halkın seçtiği temsilcilere karşı ve onların parlamentosuna karşı hiçbir zaman sivillerin de tahrikiyle darbe yapmayı, cuntacılık yapmayı artık aklına bile getirmeyecek” diye konuştu.

ANAYASA ANSİKLOPEDİK BİLGİ VEREN KÂĞIT DEĞİLDİR
Anayasaların temel belgeler olduğunu belirten Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün pek çok demokratik ülkede yazılı anayasa yoktur. Dünyanın pek çok anayasasında kiliselere ağırlık verilmiştir. Hatta bazı anayasalar Allah’ın ismiyle başlar. Anayasalar ansiklopedik bilgi veren kağıtlar değildir. Anayasalar günlük olayları tanzim eden belge değildir. Hiçbir anayasa 180-190 maddeli değildir. Anayasalar yüzyıllar sonrası düşünülerek hazırlanmış, kimse değiştirmeyi düşünmemiştir. Alman Anayasası belki bir defa değişmiştir. Çünkü orada kurumlar tek tek sıralanmamıştır. Meclisin ne zaman toplanacağı, tahkimin nasıl olacağı, askeri yargının nasıl çalışacağı orada yazmaz.”
Yeni anayasa ile ilgili bilgiler veren Başbakan Yardımcısı Arınç, “Bizim anayasamız bundan sonra daha kısa, daha az maddeli olacaktır. Özgürlüklere ve temel haklara daha fazla vurgu yapacaktır. İdeolojisi olmayan bir anayasa olacaktır. Toplumu kucaklayan bir anayasa olacaktır. Ne etnik ne dini, sadece birisine bağlı, öbürlerini reddeden, öbürlerini inkar eden, yok sayan bir anayasa anlayışı artık geride kalmıştır. Bu anayasa Türkiye’de demokrasiye, özgürlüklere, insan haklarına daha çok önem veren ve sonunda halkın kabul edeceği bir anayasa olmalıdır. Bizim bir hazırlığımız var. Diğerlerinin de inşallah vardır” dedi.
HER DARBE DEMOKRASİDEN GÖTÜRDÜ
1950’ye kadar Türkiye’de seçimlerin ‘açık oy, gizli tasnif’ ile yapıldığını ifade eden Başbakan Yardımcısı Arınç, “Hüsnü Mübarek’in seçimleri de böyleydi. Yüzde 99.7 ile seçiliyordu. Binde 3’lük bir yanılma payını demokrasinin hoşuna gitmek için her zaman koyuyorlardı. Esad da böyle, Kaddafi de böyle seçiliyordu. Biz de 1950 öncesinde onlara benziyorduk. Ama sonra ‘Gizli oy, açık tasnife’ dönüştü. İlk seçimde sonuçlar belli oldu. 1960’da darbe yapıldı. 1980’de de oldu. Her darbe, her muhtıra demokrasiden bir şey alıp götürdü. Her darbe kendi anayasasını getirdi ve halka kabul ettirdi. Bütün bunlardan arınmamız gerekir. 12 Eylül’de Türkiye’de anayasadan darbe ürünü olan ‘darbe yapanlara hesap sorulmaz’ maddesini yüzde 58 ile anayasadan bıçakla kazıdı. Şimdi Kenan Evren ve arkadaşlarına ‘Bu darbeyi nasıl yaptınız?’ diye soruluyor. Tarihimizde ilk defa bunlardan ceza kanunu ve anayasa çerçevesinde hesap sorulabilecek. Bu müthiş bir başarı” şeklinde konuştu.
MİLLET ARTIK ANAYASAYI TARTIŞMAK İSTEMİYOR
Toplantıya ev sahipliği yapan TESİAD Federasyonu Genel Başkanı İlyas Bozkurt ise 1982 Anayasası’nın büyüyen gelişen ve kabına sığmayan Türkiye’nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirterek, “Bu millet önümüzdeki 30 yılı daha anayasa tartışmaları ile geçirmek istemiyor. Bize göre yeni anayasa, temel insan hak ve özgürlüklerini esas ittihaz eden, devleti değil, bireyi esas alan, bireyin hak ve özgürlüklerini devlete karşı koruyan sivil, demokratik bir anayasa olmalıdır” dedi.
12 Haziran seçimlerinden sonra oluşturulacak Meclis’in yeni bir anayasa yapmayı birincil görev olarak ele alması gerektiğinin altını çizen Bozkurt, “Bu anayasanın oluşumu sırasında bir yandan iktidar partisinden ister meclis içerisinden ister meclis dışından olsun bütün siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin olumlu katkılarının ve eleştirilerinin dikkate alınmasını ve önemsenmesini beklerken; diğer yandan da muhalefet partilerinden yeni ve sivil bir anayasanın oluşması için daha yapıcı ve olumlu yaklaşmalarını ve yeni anayasaya katkılarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda TESİAD Federasyonu Genel Başkanı İlyas Bozkurt, katılımlarından dolayı Devlet Bakanı Bülent Arınç’a teşekkür plaketi takdim etti.