Home / Haberler / BOZKURT: “EĞİTİM SİSTEMİNİ ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALMAZSANIZ HER GELEN BAKAN ÇOCUKLARIN GELECEĞİYLE OYNAR”

BOZKURT: “EĞİTİM SİSTEMİNİ ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALMAZSANIZ HER GELEN BAKAN ÇOCUKLARIN GELECEĞİYLE OYNAR”

BOZKURT: “EĞİTİM SİSTEMİNİ ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALMAZSANIZ HER GELEN BAKAN ÇOCUKLARIN GELECEĞİYLE OYNAR”

TESİAD GENEL BAŞKANI İLYAS BOZKURT: “BU MİLLETİN GENLERİNDE LİDERLİK VAR”

BOZKURT’TAN KILIK-KIYAFET SERBESTÎSİNE FARKLI BİR YAKLAŞIM: “KISMÎ SERBEST KIYAFET”

“SICAK EĞİTİME GEÇİLMELİ”

Hükümetin eğitim sistemindeki değişikliklerini eleştiren TESİAD Genel Başkanı İlyas Bozkurt, kılık kıyafet serbestîsi getiren yeni uygulamanın uygulamaya geçmesi halinde öğrencilerin psikolojik sağlığının bozulma tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de her gelen bakanın sistemle oynamasını eleştiren TESİAD Genel Başkanı İlyas Bozkurt, “Eğitim sistemimiz anayasal güvence altında değil.  Bu istikrarsızlığın sonucunda, olan gençlerimize oluyor” diye konuştu.

Türkiye Öğretmenler Derneği’nin (TÖDER) Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlediği konferansa, Türkiye Etkin Sanayici ve İşadamları Federasyonu (TESİAD) Genel Başkanı İlyas Bozkurt konuşmacı olarak katıldı. İlyas Bozkurt TÖDER’e bağlı öğretmenlerle kılık kıyafet yönetmeliğinden eğitim sistemine kadar birçok konuda görüşlerini paylaştı.

Bazı milletlerin genlerinde liderlik olduğunu belirten Bozkurt, Türk milletinin de bu karaktere sahip olduğunu vurgulayarak, bu özelliğin eğitimle açığa çıkartılması gerektiğini ifade etti.  Bozkurt, bunun için gençlerdeki özgüvenin asla zedelenmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

KILIK-KIYAFET SERBESTÎSİNE FARKLI BİR YAKLAŞIM:“KISMÎ SERBEST KIYAFET”

Hükümetin okullardaki kılık kıyafet yönetmeliğine çok farklı bir alternatif sunan Bozkurt, öğrencilerin siyah, mavi önlükler gibi çağ dışı kıyafetler gitmesine biz de karşıyız. Her okul bir kıyafet modeli seçip kendi üniforması olarak belirleyebilir. Bu anlamda kısmi serbest kıyafeti destekliyoruz. Ancak birey olarak herkesin istediği kıyafeti giymesine şiddetle karşıyız. Bu şekilde bir kıyafet serbestisi okullarda disiplini bozar ve ciddi sıkıntılara neden olur” dedi.

Bireysel olarak herkesin farklı kıyafet giymesini eleştiren TESİAD Genel Başkanı Bozkurt sözlerine şöyle devam etti: “İlk olarak bu uygulamayla okullardaki öğrencilerin zengin fakir ayrımından dolayı ciddi psikolojik olumsuzluklarla karşılaşması kaçınılmaz olacaktır. Her gün değişik kıyafet giymek isteyen çocuklar sınıf arkadaşlarından daha geri kalmamak için bir marka yarışına gireceklerdir. Bu durum hem sınıfta öğrenciler arası homojen dengeyi bozacak hem de aileleri ciddi manada sıkıntıya sokacaktır. İkinci olarak bu uygulama okul içine kadar bazı öğrenci olmayan kişilerin girmesine kapı açabilecektir. Okul öğrencisi olmayan kişilerin okullara giriş-çıkış kontrolü ciddi manada zorlaşacaktır ve güvenlik zafiyetini büyütecektir. Son olarak şunun da üzerinde durmak gerekir; öğrencilerin gün boyunca üzerlerinde taşıdıkları kıyafetleri, onlar için okul dışında da öğrenci olduklarını hatırlatan bir otokontrole sebep olmaktadır, böylece öğrenciler kafe, bar, kulüp gibi kendilerine zararlı olabilecek ortamlara girememekteydiler. Kıyafet serbestisiyle beraber bu otokontrolde ortadan kalkacaktır. Bu ve benzeri nedenlerle her öğrencinin  bireysel olarak serbest kıyafet giymesi son derece sakıncalı; ancak birçok modern ülkede olduğu gibi siyah-mavi önlük yerine her okulun kendine özel bir üniforma belirlemesi daha uygundur.”

“SICAK EĞİTİME GEÇİLMELİ”

Bir katılımcının “tarihimizde büyük bilim adamları ve devlet adamları yetiştiren eğitim sistemi ile şimdiki sistem arasındaki temel farkı” sorması üzerine Bozkurt, “Burada 30’a 70 sistemini işletip öğrencilerin %30’unu Anadolu liselerine yerleştirip, kalan %70’ini de meslek liselerine ayırmak çok önemli. Böylelikle, genel liselerdeki yoğunluğu azaltıp, her 20 öğrenciye bir rehber öğretmen gelecek şekilde, rehber öğretmen sayısını artırmalıyız” dedi. Bu sayede o rehber öğretmenler öğrencileri mezun olana kadar; öğrencilerinin her türlü sıkıntısını, problemini takip etme ve onlara rehberlik etme imkânı bulacaktır. Böylece sıcak eğitime geçilerek öğrenci problemlerinin çok büyük bir kısmı hallolabilecektir. Böylelikle Anadolu gençlerinden de artık çok büyük liderler, devlet adamları ve bilim adamlarının çıkmasının önünü açacaktır.

“EĞİTİM SİSTEMİNİ ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALMAZSANIZ HER GELEN BAKAN ÇOCUKLARIN GELECEĞİYLE OYNAR”

Eğitimin temel sorunlarına değinen Bozkurt, bu problemlerin belki en başında geleninin sistemle oynamak olduğunu söyledi. İlyas Bozkurt, “Eğitim sistemimiz anayasal güvence altında değil. O yüzden her gelen eğitim bakanı yönetmelik ve tüzük aracılığıyla çok kolay bir şekilde sistemle oynayabiliyor.