Tüm Etkin Sanayici ve İşadamları Federasyonu (TESİAD) Genel Başkanı İlyas Bozkurt ve yönetim kurulu üyeleri, önceki hafta görevine başlayan MHP İl Başkanı Hasan Toktaş’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyarette Türkiye gündeminde önemli yer edinen başkanlık sistemi üzerinde duruldu.
“BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE İÇİN FELAKET OLUR”
TESİAD Başkanı İlyas Bozkurt, oldukça çarpıcı ifadeler kullandığı açıklamasında, Başkanlık sisteminin Türkiye için bir felaket olduğunu, parlamenter sistemin ise Türkiye’ye yetmediğini vurguladı.
Başkan Bozkurt, “Türkiye’de uygulanan mevcut parlamenter sistem, ya kırk satır, ya kırk katır uygulamasına dönüşmektedir. Bunun ilk yönü şu: bu sistemde, karar alma mekanizmalarında çok yetenekli yöneticiler yer alsa dahi, koalisyonlar nedeniyle sistemin işlerliği kilitlenmekte ve ülke adeta adım atamaz hale gelmektedir. İkinci olarak ise, parlamentodaki salt çoğunluğu sağlayarak iktidara gelen parti, zamanla diktatörleşebilmektedir. Türk siyasi hayatı her iki talihsizliğin de örnekleriyle doludur” ifadelerini kullandı. Her şeye rağmen Türkiye’nin en büyük atılımlarını tek partili iktidar dönemlerinde yaptığını hatırlatan Bozkurt, mevcut parlamenter sistemin Türkiye’ye dar geldiğini ifade etti.
“ÇÖZÜM YARI BAŞKANLIK SİSTEMİNDE”
Başkanlık sistemi ile ilgili uyarılarda da bulunan Bozkurt, “Başkanlık sisteminin işlerlik kazanabilmesi için dünyanın her yerinde olduğu gibi eyalet sisteminin uygulanması gerekmektedir. Ancak toplumsal ve sosyolojik yapısı nedeniyle Türkiye, eyalet sistemine kesinlikle uygun değildir. Çünkü bu sistemde, devletin vazgeçilmez sorumlulukları olan yargı, silahlı güvenlik, merkezi bürokrasi, mali düzen ve eğitimdeki yetkiler eyaletlere dağıtılmaktadır. Bu da Türkiye için bir felaket olur. Devletin aslî unsurları olan yargıyı, silahlı kuvvetleri, vergi toplama yetkisini, eğitimde birliği yerel yönetimlere devretmesi kesinlikle düşünülemez” ifadelerini kullandı.
Türkiye için çözümün yarı başkanlık sisteminden geçtiğinin altını çizen İlyas Bozkurt, bu sistemde denetim yetkisinin tamamen mecliste toplanarak diktatöryal bir eğilime fırsat verilmediğini vurgularken, adalet, silahlı kuvvetler, maliye, bürokrasi ve eğitimin sorumluluğunun da merkezi devlette toplanarak toplumsal barış ve birliğin korunabileceğini ifade etti. Bozkurt, “bu sayede çevik ve güçlü, merkezî bir devlet yapısına kavuşulacağını ve Türkiye’nin muasır medeniyyetler seviyesine çok daha hızlı ulaşabileceğini” aktardı.

Bozkurt, ayrıca “Eyalet sisteminin tehlikesi ortadan kaldırılmakla beraber, bölge sistemine geçilmesi son derece yararlı olacaktır. Bu şekilde yerel yönetimler güçlendirilerek altyapı hizmetlerinin merkezi devleti hantallaştırması engellenecektir. Yarı başkanlık sisteminin daha demokratik bir şekilde uygulanması için ise, Türkiye’de daraltılmış bölge sistemi uygulanmalıdır. TESİAD’ın meclise sunduğu anayasa teklifinde yer aldığı şekilde, yaklaşık olarak her 135 bin seçmene bir milletvekili düşmektedir. Örneğin Osmangazi ilçesi 5 dar bölgeye ayrılarak, 5 milletvekiline sahip olacaktır. Bu şekilde her bölge kendi vekilini bilecek ve seçecek, vekilde hangi bölgeye karşı sorumlu olduğunu bilecektir. Böylece milletin iradesi tam olarak parlamentoya yansıma fırsatı bulacaktır” diye konuştu.
TERÖR BİTMEDEN BAŞKANLIK SİSTEMİNİN GELMESİ ÇOK TEHLİKELİDİR”
TESİAD Genel Başkan’ı Bozkurt’un ardından MHP İl Başkanı Hasan Toktaş ise normal şartlar altında Başkanlık Sistemine sıcak bakmasına rağmen, Türkiye’de terör sorununu hallolmadan Başkanlık sistemini Türkiye’ye getirmenin faydadan çok zarar getireceğini dile getirdi. Ziyaretten duydukları memnuniyeti ifade eden Toktaş SİAD’ların toplumsal hayattaki yerini, önemini vurguladı.